Címkék

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Ne csatlakozz semmilyen -izmushoz!

2007.01.29. 15:11 | Dean | Szólj hozzá!

Címkék: politika filozófia

Ne csatlakozz semmilyen -izmushoz, hacsaknem ebből akarsz megélni. De még akkor sem igazán érdemes.
Vallási, társadalmi és bármilyen egyéb általános kérdésben érdemes az arany középutat választani, de legalábbis (ez az abszolút minimum) békésen és megértéssel közeledni a másként gondolkodókhoz.
Viszont egy gondolati rendszer (liberalizmus, szocializmus, satöbbi) szükségképpen szélsőséges. Ennek pszichológiai okai vannak, lényegében annyi, hogy ha egy vélemény nem eléggé határozott, nem elég markáns, akkor kevesebb ember fog egyetérteni vele. Nem lehet sikeres pártot, vallást, filozófiát alapítani úgy, hogy "hát mi tulajdonképpen azt gondoljuk, amit a többiek is, csak itt-ott egy kicsit másképp". Egy ilyen eszmerendszerhez nagyon kevesen csatlakoznának. Tömegek mozgatásához jól meghatározott, a többitől lényegesen eltérő vélemény kell, és ez így nagyjából a szélsőségesség definíciója is lehetne.
És hogy miért ne csatlakozz szélsőséges eszmerendszerekhez? Mert korlátozni fognak téged. Nyilvánvaló, hogy a te véleményed eltérhet a vezető politikustól vagy főpaptól, de ezt sosem fogják tolerálni. Az meg kizárt, hogy egy embernek vagy eszmerendszernek mindenben és minden körülmények között igaza lenne.
Másik ok, amiért nem érdemes az embernek elköteleznie magát gondolati sémák mellett, mert a csatlakozással elkülöníti magát az emberek több más csoportjától. Sok élményt, lehetőséget szalaszt el az, aki csatlakozik egy párthoz/valláshoz, és elzárkózik a többitől.

Természetesen nem kizárólag pártokra és vallásokra kell itt gondolni (ezért a cikk címe), hanem mindenféle világnézetekre és társaikra is, például feminizmus, liberalizmus, stb.

Maradj távol az össznépi háborgásoktól. Jobban jársz, ha személyes környezetdre koncentrálsz; már most megmondom, sokkal több örömet okozhat neked az életben, ha a barátaiddal vagy a családoddal foglalkozol, mint ha politikával.

A bejegyzés trackback címe:

https://huta.blog.hu/api/trackback/id/tr231933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása